μενού

Οι ιεροψάλτες της εκκλησίας μας

Επιμέλεια: Ανέστης Βογιατζής, Ανθή Παρασχάκη, Ιωάννα Ελευθερίου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Βοϊράνη, τεύχη 33 και 34, έτος 1997

Είναι γνωστοί σε κάθε κάτοικο του χωριού, κάθε ηλικίας. Τους βλέπουμε και τους ακούμε στα ψαλτήριο της εκκλησίας μας, όπου η παρουσία τους και η χαρισματική φωνή τους, δίνει ξεχωριστό χρώμα στην θεία λειτουργία και στα ιερά μυστήρια. Είναι οι ιεροψάλτες της εκκλησίας μας, οι ακούραστοι συνεργάτες του παπά της ενορίας μας, οι ευαίσθητοι συνεχιστές της ψαλτικής τέχνης που φέρνει σε επαφή τους πιστούς με την ομορφιά της βυζαντινής μουσικής.

Είναι με λίγα λόγια οι δικοί μας άνθρωποι, γι' αυτό η "Βοϊράνη" τους πλησίασε ζητώντας απ' αυτούς να μας μυήσουν στην τέχνη τους, να μας μιλήσουν για τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους όταν βρίσκονται μπροστά στο αναλόγιο.

Ηλίας Παπαζώτος

33.cΟ κ. Ηλίας Παπαζώτος, συνταξιούχος δάσκαλος σήμερα, γεννήθηκε το 1934 στο χωριό μας. Ασχολήθηκε με τη βυζαντινή μουσική με παρακίνηση του πρωτοψάλτη της εκκλησίας μας Λάζαρου Σισμανίδη, ο οποίος σκοτώθηκε το 1953. Νεαρός μαθητής ακόμη ο κ. Παπαζώτος παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής κοντά στον Γιάννη Δαλακούδη, έναν άλλον ικανό ψάλτη του χωριού μας.

Το 1955 έδωσε εξετάσεις και πέτυχε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης, διακόπτοντας προσωρινά την επαφή του με τη βυζαντινή μουσική. Όταν ήρθε στο χωριό μας ως δάσκαλος πια, δημιούργησε εκκλησιαστική χορωδία από μικρούς μαθητές του σχολείου μας, η οποία εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της ακόμη και στα Κύργια και στα Πηγάδια. Η χορωδία διαλύθηκε με την αποφοίτηση των παιδιών από το σχολείο.

Ο αείμνηστος παπα-Θεοχάρης διέκρινε αμέσως το ταλέντο του κ. Παπαζώτου και τον προσέλαβε ως ψάλτη στην εκκλησία μας. Ρωτήσαμε τον κ. Ηλία, όπως άλλωστε τον φωνάζαμε χρόνια ως μαθητές, για τα συναισθήματα που νιώθει όταν ψάλλει στην εκκλησία: "Νιώθω συγκίνηση και ικανοποίηση. Είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία από το τραγούδι. Νομίζω ακόμη πως η ορθόδοξη πίστη μας, βρίσκει την υψηλότερη έκφρασή της στους μοναδικούς ύμνους της βυζαντινής μουσικής. Εάν οι νέοι μας σήμερα ασχολούνταν με αυτή τη μουσική, θα ανακάλυπταν νέα ιδανικά και αξίες στη ζωή τους".

Εκφράζοντας το σύνολο των συγχωριανών ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παπαζώτο για τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει τόσα χρόνια στην ενορία του χωριού μας.

Παναγιώτης Τσενεκίδης

33.dΣτη θέση του αριστερού ψάλτη, που υπηρέτησε με τόση συνέπεια ο κ. Παπαζώτος, βλέπουμε ένα σπουδαίο ταλέντο της βυζαντινής μουσικής, τον Παναγιώτη Τσενεκίδη. Γεννήθηκε το 1978 και οι γονείς του τον έφεραν σε ηλικία 8 χρονών, σε επαφή με την εκκλησία στο Κεφαλάρι. Μόλις στα 12 χρόνια του ανέβηκε στο αναλόγιο, για να συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία. Χάρη στην ενθάρρυνση του σημερινού ψάλτη του χωριού μας κ. Κανακάρη και στη βοήθεια του πατέρα Κωνσταντίνου, έκανε τα πρώτα βήματα στη βυζαντινή μουσική.

Παράλληλα διατηρούσε στενή επαφή με πρωτοψάλτες του Αγίου Όρους, οι οποίοι τον μύησαν στη θεωρία και την πρακτική της πλούσιας βυζαντινής μουσικής. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα κοντά στο δραμινό Πρωτοψάλτη κ. Καμπάνη και γνώρισε τους αδελφούς Παπαεμμανουήλ, οι οποίοι τον ενθάρρυναν να γίνει μέλος της Βυζαντινής χορωδίας Δράμας. Με την βοήθειά τους ήρθε σε επαφή με τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης κ. Ταλλιαδώρο. Το γεγονός αυτό ώθησε ακόμη περισσότερο τον Παναγιώτη να ασχοληθεί με τη βυζαντινή μουσική.

Ο ίδιος είπε για τη σχέση του με τη μουσική: "Όσο περισσότερο γνωρίζεις τη βυζαντινή μουσική, τόσο περισσότερο σε κερδίζει. Σε δύο χρόνια ελπίζω ότι θα πάρω το πτυχίο βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής. Στη συνέχεια θα ξεκινήσω σπουδές στη Θεσσαλονίκη, για να αποκτήσω το πτυχίο του μουσικοδασκάλου. Παράλληλα μαθαίνω παραδοσιακά όργανα και ασχολούμαι με το δημοτικό τραγούδι".

Από τη συνομιλία μαζί του είμαστε βέβαιοι ότι ο Παναγιώτης έχει βάλει γερά θεμέλια για τους υψηλούς στόχους του. Ευχόμαστε καλή δύναμη για την ευόδωσή τους.

PENDING Σημείωση: Θα πρέπει να αντληθούν τα κείμενα από το τεύχος 34.

Ιωάννης Δαλακούδης

34.e

 

 

Παναγιώτης Κανακάρης

34.d

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

ΓΡΑΨΤΕ ΣΧΟΛΙΟ ΩΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

0

People in this conversation

Σχόλια (67)

Load More
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Αναζήτηση

Δείτε επίσης

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 17 επισκέπτες και κανένα μέλος

Κύλιση στην Αρχή