Ξεκινάμε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τις συνταγές για τα παραδοσιακά φαγητά που μάθαμε από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Τα γιορτινά φαγητά, τα καλά ή Κυριακάτικα, αλλά και τα καθημερινά φαγάκια που έφεραν οι πρόγονοί μας από τις πατρίδες τους. Πολλά από αυτά τα φαγητά συνεχίζουμε να τα μαγειρεύουμε, άλλα όμως κοντεύουν να ξεχαστούν.
Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε άλλη μια ιστοσελίδα μαγειρικής - το διαδίκτυο είναι γεμάτο από τέτοια. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να καταγράψουμε τους παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής τους, με τις παραλλαγές και τις διαφοροποιήσεις τουςαπό τόσο σε τόπο και από γιαγιά σε γιαγιά.
Όποιος ή όποια συγχωριανή θέλει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, μπορεί να επικοινωνήσει με την Ομάδα Εργασίας του Ιστοχώρου, να στήσει κατσαρόλες και τηγάνια, να πάρει και μια φωτογραφική μηχανή και να ξεκινήσει το έργο!
της Κούλας Γιαζιτζόγλου
Το τιρίτ είναι παραδοσιακό χειμωνιάτικο φαγητό που το μαγείρευε η γιαγιά μου Μαρία από το χωριό Κιλλίκ του Αλάτσαμ κάθε φορά που ήθελε να ευχαριστήσει και να περιποιηθεί κάποιον επισκέπτη από το χωριό της. Τα υλικά του είναι απλούστατα και η διαδικασία του απλή και αυτή. Σας τη μεταφέρω ακριβώς.
Υλικά για 4 άτομα
Βράζετε καλά το κοτόπουλο σε αρκετό νερό. Προσθέστε στο νερό και ένα κρεμμύδι για να σπάσει λίγο η έντονη μυρουδιά του (προαιρετικό).
Διπλώστε ένα-ένα τα φύλλα και κόψτε τα σε κομματάκια 4-5 εκατοστών το κάθε ένα.
Τοποθετήστε τα κομματάκια των φύλλων κάθετα σε ένα ταψί.
Βάζετε το ταψί με τα κομμένα φύλλα στο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς για 10 περίπου λεπτά.
Προσοχή! Τα φύλλα πρέπει να ροδίσουν αλλά όχι να καούν!
Μόλις βγάλετε το ταψί από τον φούρνο, ρίχνετε το ζεστό ζωμό από το βραστό κοτόπουλο επάνω στα φουρνισμένα φύλλα. Θα πρέπει ο ζωμός να σκεπάσει σχεδόν τα φύλλα. Σύντομα αυτά θα τον απορροφήσουν.
Σερβίρετε τα μουσκεμένα φύλλα μαζί με κομμάτια από το βραστό κοτόπουλο. Η νοστιμιά του απλού αυτού φαγητού θα σας εντυπωσιάσει!
Και μια μικρή παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέστε χονδροκομμένο καρύδι πάνω από τα φύλλα πριν το φούρνισμα. Είναι ωραίος συνδυασμός.
Σημείωση. Το φαγητό είναι πολύ γνωστό στην Ανατολία με το όνομα tirit ή trit και το συναντάμε σε πολλές παραλλαγές. Η βασική συνταγή είναι η χρήση ζωμού από βρασμένο κρέας πάνω σε φουρνισμένα φύλλα.
της Ειρήνης Β. Τερζάκη
Πρόκειται για παραδοσιακό χειμωνιάτικο γιορτινό φαγητό που οι νοικοκυρές το προετοίμαζαν για τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά ή των Φώτων. Απαραίτητο υλικό του είναι το λάχανο τουρσί ή ξινό λάχανο – όπως λέγεται αλλού στην Ελλάδα. Παρασκευάζεται από ολόκληρα άσπρα λάχανα που οι νοικοκυρές τα έβαζαν στην άλμη για ορισμένο διάστημα έως ότου «ξινίσουν».
Αν δεν έχετε λάχανο τουρσί, μπορείτε να το μαγειρέψετε με φρέσκο λάχανο που θα χρειαστεί να το ξεματίσετε -όπως στους λαχανοντολμάδες- και να προσθέσετε αρκετό χυμό λεμόνι. Στην περίπτωση αυτή, θα έχετε μια αρκετά πιο «ελαφριά» εκδοχή του Μπογιαλικιώτικου καπαμά.
Η συνταγή που σας δίνουμε είναι παραδοσιακή, όπως τη μαγείρευε η Σταματία Δηλγεράκη από το Μικρό Μπογιαλίκι και τη μεταβίβασε στις κόρες, τις νύφες και τα εγγόνια της.
Για την αντιγραφή και τη μεταφορά της συνταγής, η δισεγγονή της, Ειρήνη Β. Τερζάκη.
Υλικά για 120 σαρμαδάκια, δηλαδή για 15 άτομα
Για τους σαρμάδες
|
Τσιγαρίζουμε 4 ψιλοκομένα κρεμμύδια με 1 κούπα λάδι και ρίχνουμε 4 ½ κούπες ρύζι - το υπόλοιπο ρύζι το κρατάμε για τη γέμιση του κοτόπουλου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα μπαχαρικά (ρίγανη, μαυροπίπερο, αλάτι).
|
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πανσέτες και τις πασπαλίζουμε με όλα τα μπαχαρικά.
|
Τεμαχίζουμε το λάχανο τουρσί έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για να τυλίξουμε τα σαρμαδάκια.
|
Τυλίγουμε βάζοντας σε κάθε φύλλο 1 κουτάλι του γλυκού ρύζι και 1 κομμάτι χοιρινής πανσέτας.
Για τη γέμιση του κοτόπουλου
Ρίχνουμε στο τηγάνι ½ κούπας λάδι και τσιγαρίζουμε 1 ψιλοκομένο κρεμμύδι, προσθέτουμε τα συκωτάκια, ½ κούπα ρύζι και μπαχαρικά.
|
Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο μέσα και έξω με κόκκινο πιπέρι, προσθέτουμε τη γέμιση μέσα στην κοιλιά και τη ράβουμε.
Τοποθέτηση στην κατσαρόλα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε στον πάτο της μικρά κλαδάκια κληματαριάς και από πάνω τα φύλλα και τα κοτσάνια από το λάχανο τουρσί που μας περίσσεψαν από τα σαρμαδάκια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε στον πάτο της μικρά κλαδάκια κληματαριάς και από πάνω σκέτα φύλλα από λάχανο τουρσί που μας περίσσεψαν από τα σαρμαδάκια.
Τοποθετούμε πρώτα το κοτόπουλο και στη συνέχεια αραδιάζουμε τα σαρμαδάκια φροντίζοντας να μην υπάρχει κενό.
|
Σύβραση: Στο τέλος, τσιγαρίζουμε 1 μέτριο ψιλοκομένο κρεμμύδι με λίγο λάδι και κόκκινο πιπέρι και περιχύνουμε στην κατσαρόλα πάνω από τους σαρμάδες.
|
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 2 κούπες ζεστό νερό και δυο κούπες αλμυρό από το τουρσί.
Μετά, καπακώνουμε με ένα μεγάλο πιάτο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
|
Το αφήνουμε να βράσει τουλάχιστον 3 ώρες σε χαμηλή φωτιά.
Καλή σας όρεξη!!!
Αναζήτηση |
---|