μενού

Τιρίτ από το Κιλλίκ του Αλάτσαμ

της Κούλας Γιαζιτζόγλου

Το τιρίτ είναι παραδοσιακό χειμωνιάτικο φαγητό που το μαγείρευε η γιαγιά μου Μαρία από το χωριό Κιλλίκ του Αλάτσαμ κάθε φορά που ήθελε να ευχαριστήσει και να περιποιηθεί κάποιον επισκέπτη από το χωριό της. Τα υλικά του είναι απλούστατα και η διαδικασία του απλή και αυτή. Σας τη μεταφέρω ακριβώς.

Υλικά για 4 άτομα

  • Κοτόπουλο χωριάτικο χειμωνιάτικο ή καλλίτερα κότα (με αρκετό λίπος)
  • 9 -10 φύλλα πίτας
  • Ένα κρεμμύδι.

Εκτέλεση

tirit1

Βράζετε καλά το κοτόπουλο σε αρκετό νερό. Προσθέστε στο νερό και ένα κρεμμύδι για να σπάσει λίγο η έντονη μυρουδιά του (προαιρετικό).

tirit2
Διπλώστε ένα-ένα τα φύλλα και κόψτε τα σε κομματάκια 4-5 εκατοστών το κάθε ένα.

tirit3
Τοποθετήστε τα κομματάκια των φύλλων κάθετα σε ένα ταψί.

tirit4
Βάζετε το ταψί με τα κομμένα φύλλα στο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς για 10 περίπου λεπτά.

Προσοχή! Τα φύλλα πρέπει να ροδίσουν αλλά όχι να καούν!

tirit5

Μόλις βγάλετε το ταψί από τον φούρνο, ρίχνετε το ζεστό ζωμό από το βραστό κοτόπουλο επάνω στα φουρνισμένα φύλλα. Θα πρέπει ο ζωμός να σκεπάσει σχεδόν τα φύλλα. Σύντομα αυτά θα τον απορροφήσουν.

tirit6

Σερβίρετε τα μουσκεμένα φύλλα μαζί με κομμάτια από το βραστό κοτόπουλο. Η νοστιμιά του απλού αυτού φαγητού θα σας εντυπωσιάσει!

Και μια μικρή παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέστε χονδροκομμένο καρύδι πάνω από τα φύλλα πριν το φούρνισμα. Είναι ωραίος συνδυασμός.

Σημείωση. Το φαγητό είναι πολύ γνωστό στην Ανατολία με το όνομα tirit ή trit και το συναντάμε σε πολλές παραλλαγές. Η βασική συνταγή είναι η χρήση ζωμού από βρασμένο κρέας πάνω σε φουρνισμένα φύλλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

ΓΡΑΨΤΕ ΣΧΟΛΙΟ ΩΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

0
  • Δεν υπάρχουν σχόλια
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Αναζήτηση

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 37 επισκέπτες και κανένα μέλος

Κύλιση στην Αρχή