μενού

Καπαμάς Μπογιαλικιώτικος

της Ειρήνης Β. Τερζάκη

Πρόκειται για παραδοσιακό χειμωνιάτικο γιορτινό φαγητό που οι νοικοκυρές το προετοίμαζαν για τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά ή των Φώτων. Απαραίτητο υλικό του είναι το λάχανο τουρσί ή ξινό λάχανο – όπως λέγεται αλλού στην Ελλάδα. Παρασκευάζεται από ολόκληρα άσπρα λάχανα που οι νοικοκυρές τα έβαζαν στην άλμη για ορισμένο διάστημα έως ότου «ξινίσουν».
Αν δεν έχετε λάχανο τουρσί, μπορείτε να το μαγειρέψετε με φρέσκο λάχανο που θα χρειαστεί να το ξεματίσετε -όπως στους λαχανοντολμάδες- και να προσθέσετε αρκετό χυμό λεμόνι. Στην περίπτωση αυτή, θα έχετε μια αρκετά πιο «ελαφριά» εκδοχή του Μπογιαλικιώτικου καπαμά.

Η συνταγή που σας δίνουμε είναι παραδοσιακή, όπως τη μαγείρευε η Σταματία Δηλγεράκη από το Μικρό Μπογιαλίκι και τη μεταβίβασε στις κόρες, τις νύφες και τα εγγόνια της.
Για την αντιγραφή και τη μεταφορά της συνταγής, η δισεγγονή της, Ειρήνη Β. Τερζάκη.

Υλικά για 120 σαρμαδάκια, δηλαδή για 15 άτομα

  • 5 κούπες ρύζι
  • 6 μεγάλα κρεμμύδια
  • Ένα μεγάλο ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κουτάλι σούπας ρίγανη
  • 1 κουτάλι σούπας αλάτι
  • 1 κουτάλι γλυκού μαυροπίπερο
  • 1 κουτάλι γλυκού κόκκινο πιπέρι
  • 1 ½ κούπα λάδι
  • 2 κιλά χοιρινές πανσέτες
  • 250γρ. συκωτάκια κοτίσια
  • 1 κοτόπουλο χωριάτικο
  • 2-3 λάχανα, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Εκτέλεση

Για τους σαρμάδες

 kapama03

Τσιγαρίζουμε 4 ψιλοκομένα κρεμμύδια με 1 κούπα λάδι και ρίχνουμε 4 ½ κούπες ρύζι -  το υπόλοιπο ρύζι το κρατάμε για τη γέμιση του κοτόπουλου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα μπαχαρικά (ρίγανη, μαυροπίπερο, αλάτι).

 kapama03

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πανσέτες και τις πασπαλίζουμε με όλα τα μπαχαρικά.

 kapama01

Τεμαχίζουμε το λάχανο τουρσί έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για να τυλίξουμε τα σαρμαδάκια.

 kapama04

Τυλίγουμε βάζοντας σε κάθε φύλλο 1 κουτάλι του γλυκού ρύζι και 1 κομμάτι χοιρινής πανσέτας.

Για τη γέμιση του κοτόπουλου

Ρίχνουμε στο τηγάνι ½ κούπας λάδι και τσιγαρίζουμε 1 ψιλοκομένο κρεμμύδι, προσθέτουμε τα συκωτάκια, ½ κούπα ρύζι και μπαχαρικά.

 kapama06

Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο μέσα και έξω με κόκκινο πιπέρι, προσθέτουμε τη γέμιση μέσα στην κοιλιά και τη ράβουμε.

Τοποθέτηση στην κατσαρόλα

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε στον πάτο της μικρά κλαδάκια κληματαριάς και από πάνω τα φύλλα και τα κοτσάνια από το λάχανο τουρσί που μας περίσσεψαν από τα σαρμαδάκια.

kapama07

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε στον πάτο της μικρά κλαδάκια κληματαριάς και από πάνω σκέτα φύλλα από λάχανο τουρσί που μας περίσσεψαν από τα σαρμαδάκια.

kapama08
kapama09

Τοποθετούμε πρώτα το κοτόπουλο και στη συνέχεια αραδιάζουμε τα σαρμαδάκια φροντίζοντας να μην υπάρχει κενό.

 kapama11


Σύβραση: Στο τέλος, τσιγαρίζουμε 1 μέτριο ψιλοκομένο κρεμμύδι με λίγο λάδι και κόκκινο πιπέρι και περιχύνουμε στην κατσαρόλα πάνω από τους σαρμάδες.

 kapama12

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 2 κούπες ζεστό νερό και δυο κούπες αλμυρό από το τουρσί.
Μετά, καπακώνουμε με ένα μεγάλο πιάτο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.

 kapama13

Το αφήνουμε να βράσει τουλάχιστον 3 ώρες σε χαμηλή φωτιά.

Καλή σας όρεξη!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

ΓΡΑΨΤΕ ΣΧΟΛΙΟ ΩΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

0
  • Δεν υπάρχουν σχόλια
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Αναζήτηση

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 40 επισκέπτες και κανένα μέλος

Κύλιση στην Αρχή