μενού

Μέγας Αλέξανδρος:  Έτος ίδρυσης 1945

Επιμέλεια: Στέλιος Αναστασιάδης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Βοϊράνη στο τεύχος 26, το έτος 1996

10 Σεπτεμβρίου 1945. Η ημερομηνία αυτή ήταν σημαδιακή για τα αθλητικά πράγματα του χωριού μας.
Ιδρύεται ο Αθλητικός Σύλλογος "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ". Ο Σύλλογος, που έφτασε τις μέρες μας να αγαπηθεί με πάθος και πολλές φορές με φανατισμό από τους κατοίκους αυτού του χωριού. Ο Σύλλογος που πέτυχε διακρίσεις τόσο σε επίπεδο νομού όσο και σε επίπεδο περιφέρειας, και που τον έφεραν στην κορυφή των ποδοσφαιρικών συλλόγων της Δράμας. Ένας σύλλογος που έγραψε, γράφει και θα γράψει ιστορία στο ποδόσφαιρο του τόπου μας.

 skk163
Μέγας Αλέξανδρος: Η χρυσή ενδεκάδα της δεκαετίας του '50.Σε αναμνηστική φωτογραφία
στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου (Για σχόλια, Φωτ. ΣΚΚ-163).

Ανάδοχοι - ιδρυτές αυτού του ιστορικού συλλόγου, δεν ήταν άλλοι, παρά άνθρωποι απλοί του χωριού, με περίσσιο μεράκι για το ποδόσφαιρο, που έβαλαν την σφραγίδα τους στη γέννηση και επίσημα του ποδοσφαίρου στο χωριό μας.

Αξίζει, λοιπόν, να τους θυμηθούμε, αναφέροντας τα ονόματά τους:

  • Γεώργιος Θωΐδης
  • Σάββας Ξανθόπουλος
  • Αθανάσιος Μπουραντζής
  • Πολύκαρπος Αποστολίδης
  • Γεώργιος Μαυρόπουλος
  • Δημήτριος Σπυριδάκης
  • Αντώνιος Δανδίνης
  • Αναστάσιος Παπαζώτος
  • Εμμανουήλ Χατζηπέτρου
  • Μιχαήλ Ελευθεριάδης.

Η πρώτη Διοίκηση

Πέντε απ' αυτούς τους δέκα ιδρυτές του συλλόγου έμελλε να αποτελέσουν την πρώτη διοίκηση του νέο-ίδρυθέντος συλλόγου. Τους αναφέρουμε ονομαστικά, με την επαγγελματική τους δραστηριότητα και ιδιότητα ως μέλους του συλλόγου.

  • Γεώργιος Θωϊδης - υφασματοπώλης - Πρόεδρος
  • Σάββας Ξανθόπουλος - μηχανικός - Αντιπρόεδρος
  • Αθανάσιος Μπουραντζής - ελαιοχρωματιστής - Γεν. Γραμματέας
  • Πολύκαρπος Αποστολίδης - κρεοπώλης - Ταμίας
  • Γεώργιος Μαυρόπουλος - φωτογράφος - Σύμβουλος

Το πρώτο καταστατικό

Σύμφωνα, τώρα, με το καταστατικό ίδρυσης του αθλητικού συλλόγου "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" που φέρει ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου 1945, ορίζεται στο άρθρο 1 και 2 η έδρα και ο σκοπός της ιδρύσεως.

Στο άρθρο 1, γράφει: «Ιδρύεται εν Αγίω Αθανασίω Αθλητικός Σύλλογος υπό την επωνυμίαν Αθλητικός Σύλλογος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Στο άρθρο 2, αναφέρεται, ότι σκοπός του συλλόγου «είναι η διάδοση και η επέκταση του αθλητισμού, στην κωμόπολη του Αγίου Αθανασίου. Την επίτευξη αυτού του σκοπού ο σύλλογος θα την πετύχει: α. με την τέλεση αγώνων, β. με την οργάνωση εκδρομών και γ. με διαλέξεις και γενικά με οτιδήποτε συντελεί στη σωματική διάπλαση και ηθική αγωγή των μελών».

Στο άρθρο 36 αναφέρεται ότι ο Σύλλογος εορτάζει την 23η Απριλίου κάθε έτους.

Τέλος, στο άρθρο 37 αναφέρεται ότι ο σύλλογος έχει σφραγίδα με τις λέξεις Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου Ο Μέγας Αλέξανδρος και το έτος ίδρυσης.

Το πρώτο καταστατικό του συλλόγου που απαρτιζόταν από 41 άρθρα εγκρίθηκε με την υπ' αριθ. 10/23.11.45 απόφαση του Πρωτοδικείου Δράμας, που δημοσιεύτηκε νόμιμα. Το έτος 1952 τροποποιήθηκε για πρώτη φορά με την υπ' αριθ. 436/52 απόφαση του Πρωτοδικείου Δράμας και άλλαξε την επωνυμία του, η οποία έγινε πλέον «Μουσικοαθλητικός Σύλλογος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Στη συνέχεια το έτος 1969 τροποποιήθηκε για δεύτερη φορά. Η τροποποίηση έγινε με απόφαση του Γ.Σ. με ημερομηνία 20.3.1969 και είχε σαν στόχο την κατάργηση των άρθρων με αριθμό από το 10 έως το 41 και την ένταξή τους σε 9 συνολικά άρθρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στους σκοπούς του συλλόγου προστέθηκε και η λειτουργία νέων αγωνιστικών τμημάτων, όπως στίβου, αθλοπαιδιών και κολυμβητικού. Τα τμήματα αυτά, όπως και το μουσικό που υποδηλώνεται και με την επωνυμία του συλλόγου, ουδέποτε λειτούργησαν μέχρι σήμερα.

Μοναδικός τομέας δραστηριοποίησης υπήρξε η δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας, για την πρόοδο της οποίας εργάστηκαν κατά καιρούς πολλοί συγχωριανοί μας.


 

Ο κ. Σάββας Ξανθόπουλος, ένας από τους ιδρυτές και μέλος της πρώτης διοίκησης του συλλόγου, θυμάται και αφηγείται στην Βοϊράνη.

Ένας από τους λόγους που μας οδήγησαν στην ίδρυση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν το γεγονός, ότι τα διπλανά χωριά (Κύργια, Δοξάτο) είχαν τις δικές τους ποδοσφαιρικές ομάδες. Ένας άλλος λόγος, εξίσου σπουδαίος, ήταν η ανάγκη των φιλάθλων του Αγίου Αθανασίου να έχουν τη δική τους ομάδα και να την παρακολουθούν. Μέχρι τότε, ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν πότε στην Δράμα και πότε στα Κύργια, για να δουν τη Δόξα ή την ΑΕ Κυργίων.

Όσον αφορά την επιλογή του ονόματος, μας είπε:

«Επιλέξαμε την ονομασία Μέγας Αλέξανδρος για λόγους καθαρά ιστορικούς. Ζούμε στη Μακεδονία και κοντά σε μια απ' τις αρχαίες πόλεις της, τους Φιλίππους, των οποίων ιδρυτής ήταν ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Έπειτα, το όνομα Μέγας Αλεξάνδρος ήταν από τα μεγαλύτερα της ιστορίας μας και έτσι αποφασίσαμε να το δώσουμε στην ομάδα μας».

Και συνεχίζει:
«Η υποδοχή της ίδρυσης νέας ομάδας έγινε με μεγάλο ενθουσιασμό από τους κατοίκους του χωριού. Όλοι την αγκάλιασαν γρήγορα και ένιωθαν περήφανοι που είχαν τη δική τους ομάδα.
Μάλιστα, σε κάθε εκτός έδρας φιλικό παιχνίδι - τότε γίνονταν μόνο φιλικά -που διεξαγόταν στα χωριά του Νομού (Σιταγροί, Νέα Αμισσός, Καλλίφυτος κλπ.) ακολουθούσε την ομάδα πολύς κόσμος, ακόμη και γυναίκες.
Ο φιλικός αυτός αγώνας είχε και χαρακτήρα εκδρομής. Κι όλα αυτά συνέβαιναν χωρίς η ομάδα να έχει δικό της χώρο για να αγωνιστεί και χωρίς να διαθέτει το ποδοσφαιρικό υλικό που έχουν σήμερα οι ομάδες.
Για γήπεδο χρησιμοποιούσε το προαύλιο του σχολείου, αργότερα το 1949 -50 το χώρο που είναι σήμερα κτισμένο το Γυμνάσιο. Τέλος, το 1952, η έδρα του συλλόγου μεταφέρθηκε στο σημερινό γήπεδο, δίπλα στην Εθνική οδό Δράμας - Καβάλας.
Όσο για το υλικό που ανέφερα παραπάνω, όπως φαντάζεστε, δεν υπήρχε τίποτε. Ούτε φανέλες, ούτε σορτσάκια, ούτε παπούτσια. Πολλές φορές οι ποδοσφαιριστές έπαιζαν ξυπόλητοι».

Κι ένα ανέκδοτο

Ένα "χαριτωμένο ανέκδοτο" από τις προπολεμικές ποδοσφαιρικές συναντήσεις μεταξύ των ομάδων του χωριού μας και των Κυργίων

Στην εφημερίδα «Νέα των Κυργίων» διαβάσαμε πριν από καιρό έναν καταπληκτικό διάλογο μεταξύ υπευθύνων των ποδοσφαιρικών ομάδων των δύο χωριών, που σκιαγραφεί παραστατικά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονταν οι αγώνες εκείνη την εποχή.

Το απόσπασμα είναι από αφήγηση του κ. Νίκου Εμμανουηλίδη τ. λυκειάρχη. Αναφέρει λοιπόν μεταξύ των άλλων ο κ. Εμμανουηλίδης:

«Θυμάμαι το εξής χαριτωμένο ανέκδοτο, που κυκλοφόρησε πολύ τότε στο χωριό. Η ομάδα μας θα έπαιζε με της Μπόργιανης και από το Σάββατο έπρεπε να γίνει η σχετική προσυνεννόηση. Από το "κουρδιστό" χειροκίνητο τηλέφωνο της Κοινότητας, το μοναδικό τηλέφωνο στο χωριό, αναλαμβάνει ένας υπεύθυνος της ομάδας (δε θυμάμαι όνομα) να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της ομάδας της Μπόργιανης. Μιλούσε σπασμένα ελληνικά, ήταν "τουρκόφωνος" Μικρασιάτης Έλληνας.

Μεταφέρω τον διάλογο, όπως τον θυμάμαι:

Κυργιώτης: Εμπρός, εμπρός! Μποργιάν εκεί...

Μποργιανώτης: Μάλιστα..

Κυργιώτης: Άκου, τέλει παίξει Κύργια μπάλα με Μπόργιαν, άμα έξω έχει, μέσα έχει άμα πιπίνι ντεν έχει. Κατάλαβες;

Πού να καταλάβει ο πρόεδρος της Μπόργιανης! Χρειάστηκε διερμηνέας, για να καταλάβει ότι του είπε:

"Εξωτερικό της μπάλας έχουμε, σαμπρέλα έχουμε αλλά πιπίνι δεν έχει η σαμπρέλα, για να μπορούμε να τη φουσκώσουμε".

Ήθελε να πει δηλαδή να φέρουν αυτοί (δηλαδή οι Μποργιανιώτες) σαμπρέλα, για να γίνει ο αγώνας!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

ΓΡΑΨΤΕ ΣΧΟΛΙΟ ΩΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

0

People in this conversation

Σχόλια (55)

Load More
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Αναζήτηση

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 9 επισκέπτες και κανένα μέλος

Κύλιση στην Αρχή