μενού

Υποκατηγορίες

Συμβολή στην καταγραφή της ιστορίας του χωριού μας είναι οι κατάλογοι των οικογενειών των προσφύγων που, ξεριζωμένοι και κυνηγημένοι από τις προαιώνιες πατρίδες τους , εγκαταστάθηκαν στο χωριό μας. Οι κατάλογοι δημιουργήθηκαν κατά τα χρόνια 1999-2000 και τους επιμελήθηκαν οι μαθήτριες (τότε) Σοφία και Ελένη Σιμίκογλου, με την καθοδήγηση του τότε προέδρου του Συλλόγου, Κωνσταντίνου Κυριαζή-Κηπουρού. Η εργασία στηρίχθηκε στα αρχεία της κοινότητας και οι κατάλογοι δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Βοϊράνη». Η πρόσβαση στα αρχεία έγινε με την ευγενική προσφορά βοήθειας από την κ. Νούλα Κιαμουρίδου, γραμματέως του δημοτικού μας διαμερίσματος, την οποία, ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Στόχος μας είναι οι κατάλογοι αυτοί να συμπληρωθούν, να γίνουν όσο το δυνατόν πιο πλήρεις και ακριβείςκαι να εμπλουτισθούν με όσες πληροφορίες διαθέτουμε. Η βοήθεια όλων των συγχωριανών στο εγχείρημα αυτό είναι πολύτιμη.

Άρθρα από την εφημερίδα Βοϊράνη, που αναφέρονται στις αφηγήσεις των προσφύγων του χωριού και φωτογραφίες από τους πρώτους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο χωριό. 

Παρατίθενται επιλεγμένα άρθρα από την εφημερίδα "Βοϊράνη".

Περιλαμβάνoνται παλιές φωτογραφίες που υπάρχουν στο αρχείο του Συλλόγου και συνέλλεξε ο Κώστας Κυριαζής-Κηπουρός και είναι προσφορές των συγχωριανών μας (βλ. Σχετικά με τις παλιές φωτογραφίες). Επίσης, νεώτερες συλλογές από φωτογραφίες που έχουν ως θέμα την ιστορία, τα έθιμα και τη ζωή των πρώτων προσφύγων που προσφέρουν στο σύλλογο οι φίλοι και τα μέλη του.

Ξεκινάμε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τις συνταγές για τα παραδοσιακά φαγητά που μάθαμε από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Τα γιορτινά φαγητά, τα καλά ή Κυριακάτικα, αλλά και τα καθημερινά φαγάκια που έφεραν οι πρόγονοί μας από τις πατρίδες τους. Πολλά από αυτά τα φαγητά συνεχίζουμε να τα μαγειρεύουμε, άλλα όμως κοντεύουν να ξεχαστούν.

Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε άλλη μια ιστοσελίδα μαγειρικής - το διαδίκτυο είναι γεμάτο από τέτοια. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να καταγράψουμε τους παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής τους, με τις παραλλαγές και τις διαφοροποιήσεις τουςαπό τόσο σε τόπο και από γιαγιά σε γιαγιά.

Όποιος ή όποια συγχωριανή θέλει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, μπορεί να επικοινωνήσει με την Ομάδα Εργασίας του Ιστοχώρου, να στήσει κατσαρόλες και τηγάνια, να πάρει και μια φωτογραφική μηχανή και να ξεκινήσει το έργο!

Περιλαμβάνει άρθρα για την ιστορία του χωριού και της περιοχής από την εφημερίδα "Βοϊράνη". Στόχος μας είναι να εμπλουτισθεί στο μέλλον και με πρόσθετο σχετικό υλικό.

Περιλαμβάνει άρθρα από την εφημερίδα "Βοϊράνη" σχετικά με προσωπηκότητες της πρόσφατης ιστορίας του χωριού. Στόχος μας είναι να εμπλουτισθεί στο μέλλον και με πρόσθετο σχετικό υλικό.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Αναζήτηση

Δείτε επίσης

Επισκέπτες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 19 επισκέπτες και κανένα μέλος

Κύλιση στην Αρχή